miercuri, 5 octombrie 2016

Friganele (French Toast)

Un desert rapid care iti va face casa sa miroasa incredibil de apetisant. Friganelele, sau French Toast, se pregatesc in cateva minute, cu doar cateva ingrediente, si vor fi apreciate de intreaga familie. Vei fi surprinsa cate aprecieri vei primii cu un minim de efort.




Trebuie sa recunosc ca eu abia tarziu am realizat ca friganelele sunt un desert. Cand eram eu mic le cunosteam ca si garnitura la mancarea de mazare, oricat de ciudat ar fi. Mancare de mazare cu sos de rosii, marar, aripioare de pui si... friganele. Bineinteles ca nu aveau zahar sau aromoe si erau facute in general din bagheta. Nu mi se parea mie ca se potrivesc prea bine cu mazarea, dar ma obisnuisem. La un moment dat am inceput sa mananc mai sanatos si am renuntat la toate lucrurile prajite in ulei asa ca multa vreme nu am facut friganele. Apoi cand am incercat sa fac, am incercat sa nu le prajesc in ulei, ci sa le fac fara ulei intr-o tigaie teflonata. Nu a functionat, asa ca m-am intors la varianta cu prajitul in ulei, dar doar intr-o picatura de ulei.

Voi aveti asocieri ciudate de mancaruri, cum ar fi mazarea cu friganele sau paine cu untura si cu zahar?


Sunt atat de multe moduri de a va bucura de friganele: simple, cu un pahar de lapte cald, cu iaurt, cu miere sau gem, cu fructe, cu ciocolata, cu zahar pudra, cu frisca sau cu orice va doreste inima.


Aceste feli de paine inmuiate in ou si lapte sunt cunoscute ca French Toast, German Toast, Spanish Toast, paine tiganeasca sau clasicul romanesc Friganele. Nu conteaza cum le spuneti, eu va invit sa va delectati cu reteta de mai jos.


Timp pregatire ingrediente: 5 min
Timp coacere: 1.5 min pentru fiecare friganea
Complexitate: scazuta
Portii: 4 - 6
Ustensile necesare: tigaie sau tigaie electrica

Ingrediente pentru Friganele:
  • 3 oua medii
  • 75 ml lapte
  • 15 g zahar brun
  • un praf de sare
  • o lingura de ulei pentru prajit
  • aproximativ 12 felii de paine
  • (optional) putina esenta de vanilie
  • (optional) o lingurita praf de scortisoara

Friganele - preparare:
  1. Bate ouale impreuna cu toate ingredientele, mai putin uleiul: lapte zahar sare esenta de vanilie si praf de scortisoara.
  2. Incinge uleiul intr-o tigaie sau o tigaie electrica, apoi da focul la mic spre mediu.
  3. Inmoaie o felie de paine in amestecul de ou, astfel incat sa fie acoperita pe ambele parti.
  4. Prajeste felia de paine pe ambele parti pana cand se rumeneste, cam 45 de secunde pentru fiecare parte.
  5. Ai grija sa nu se arda!
  6. Prajeste pe rand cate o felie, urmand pasii de mai sus, pana cand ramai fara ou.

Observatii, sfaturi:
  • Eu am folosit o tigaie electrica si am prajit cate patru felii in acelasi timp. Am terminat numaidecat cu gatitul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu