joi, 21 aprilie 2016

Tarta greceasca cu ciocolata

O tarta delicioasa de origine greceasca. Simpla si aromata, are toate ingredientele necesare sa iti faca ziua mai buna. Daca ai vizitat vreodata Grecia poate ai avut ocazia sa gusti aceasta minunatie de tarta cu ciocolata, pentru ca este o delicatesa. Si sincer am intalnit persoane in Grecia care se mandresc cu ea si nu trebuie sa o lauzi mult sa iti dea si tie reteta. Nu trebuie sa faci o vizita in Grecia pentru reteta, o poti gasii cateva randuri mai jos.






O tarta deosebita cu textura cremoasa care pe mine m-a surprins foarte palcut. Foarte aromata si fina se creeaza un contrast minunat cu blatul usor crocant ce contine cacao si are o aroma mult mai intensa.




Pentru crema se folosesc iaurt gras, grecesc si ciocolata alba. Din combinatia lor iese o crema  foarte racoroasa care se potriveste perfect in zilele calde. Nu degeaba reteta provine din Grecia unde verile sunt mult mai calduroase decat la noi si nevoia sa te racoresti e mai mare. Crema este atat de usoara incat ai putea sa mananci intreaga tarta singur, asta daca nu vrei sa o imparti cu cei dragi.




Te invit sa citesti reteta in randurile de mai jos si sa te bucuri pe deplin de ea!


Timp pregatire ingrediente: 5 min
Timp coacere: 25 min
Timp fierbere: 20 min
Timp asteptare: 1 h
Complexitate: medie
Portii: 8 - 10
Ustensile necesare: forma de tarta

Ingrediente pentru Tarta greceasca cu ciocolata:
pentru blat
  • 175 g faina alba
  • 60 ml apa
  • 50 g cacao pudra
  • 50 f zahar pudra
  • 125 g unt
  • un praf de sare

pentru umplutura
  • 200 g ciocolata alba
  • 120 ml lapte
  • 1 plic gelatina (pentru 500 ml lichid)
  • 50 g zahar pudra
  • 2 oua medii
  • 250 g iaurt grecesc
  • esenta de vanilie

pentru ornat (optional)
  • ciocolata neagra
  • putin lapte

Tarta greceasca cu ciocolata - preparare:
  1. Mai intai, pentru blat, amesteca intr-un castron faina, zaharul pudra, cacaoa si un praf de sare.
  2. Pune untul si apa pe foc intro cratita pana cand untul se topeste.
  3. Toarna untul topit in apa peste faina si framanta-l pana cand se formeaza un aluat neted.
  4. Pune aluatul la frigider pentru 15 - 20 min.
  5. Inainte sa scoti aluatul de la frigider porneste cuptorul la nivelul 3 (aproximativ 170°C).
  6. Scoate aluatul de la frigider si intinde-l intr-o forma de tarta, apoi da-l la cuptor pentru 20 - 25 min, apoi lasa-l la racit.
  7. Cand blatul tartei este aproape de scos de la cupror, apuca-te de umplutura. Nu e nevoie de mult timp, se prepara repede.
  8. Pune intr-o oala mica laptele, ciocolata alba si zaharul pudra, apoi pune-o pe foc mic amestecand in continuu pana cand ciocolata se topeste si temperatura amestecului ajunge pe la 60°C.
  9. Ia ciocolata de pe foc si dizolva gelatina in ea, cu grija sa nu se formeze cocoloase.
  10. Intr-o alta oala mica bate usor ouale si adauga peste ele putin cate putin ciocolata.
  11. La sfarsit adauga iaurtul grecesc si esenta de vanilie si amesteca-le pana cand obtii o crema omogena.
  12. Toarna crema de ciocolata alba obtinuta in forma de tarta si las-o la frigider pana cand se intareste (aproximativ 1h)
  13. Daca doresti poti orna tarta greceasca cu ciocoalta cu 50 g de ciocolata neagra topita in cateva linguri de lapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu