marți, 23 septembrie 2014

Tort inghetat cu cafea

Textura spumoasa si aroma de cafea a acestui deliciu fac din el un desert perfect pentru zilele in care vrei sa ii rasfeti pe cei dragi - Tortul inghetat cu cafea.


http://www.retetedecolectie.ro/2014/09/tort-inghetat-cu-cafea.html


Timp pregatire ingrediente: 15 min
Timp coacere: 15 min
Timp congelare: 2 h 
Complexitate: scazut
Portii: 8
Ustensile necesare: forma de tort de silicon inalta, cu diametrul de aproximativ 20 cm, tava de cuptor in care sa incapa forma de silicon, mixer

Ingrediente pentru Tort inghetat cu cafea:
  • 200 g biscuiti digestivi
  • 75 g unt

  • 500 ml frisca lichida
  • 50 g zahar brun
  • 3 oua
  • 15 g cafea instant (sau bautura instand din cereale)
  • 1 fiola esenta de rom
  • gelatina pentru 500 ml de lichid (1 pliculet)

Tort inghetat cu cafea - preparare:
  1. Nu uitati sa o puneti din timp frisca lichida la frigider astfel incat sa aiba timp sa se raceasca intainte sa o bateti.
  2. Sfaramati bine 200 g de biscuitii digestivi. Cel mai usor este cu un robot de bucatarie, dar merge foarte bine sa ii puneti intr-o punga si sa ii sfaramati cu o sticla.
  3. Topiti 75 g de unt la Bain-Marie sau in cuptorul cu microunde si turnati-l peste biscuiti.
  4. Amestecati bine untul si biscuitii, iar compozitia rezultata intindeti-o uniform in forma de silicon.
  5. Asezati forma de silicon in tava de cuptor si coaceti blatul pentru 10 - 15 min la treapta 3 a cuptorului (apoximativ 170° C).
  6. Scoateti blatul de la cuptor si lasati-l sa se raceasca.
  7. In timp ce blatul se raceste preparati crema punand intr-o craticioara 200 ml frisca lichida, 15 g cafea instant, 50 g zahar brun si 3 oua, dupa care puneti craticioara la foc mic.
  8. Amestecati compozitia bine in timp ce este pe foc sa nu se formeze cocoloase.
  9. Cand compozitia ajunge aproximativ la temperatura de 70° C luati-o de pe foc, adaugati in ea gelatina si esenta de rom, amestecati putin si lasati-o sa se raceasca.
  10. Cand compozitia s-a racit bateti frisca ramasa si incorporati-o in crema.
  11. Turnati compozitia peste blat si dati-o la congelator pentru 2h.

Observatii, sfaturi:
  • Tortul arata foarte bine atunci cand crema nu este omogena, ramanand astfel texturi si culori neuniforme.
  • Puteti sa consumati acest tort dupa ce a stat 2h la congelator sau il puteti tine peste noapte, cu conditia sa il scoateti din congelator cu 45 - 50 de minute inainte sa il devorati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu