Textura spumoasa si aroma de cafea a acestui deliciu fac din el un desert perfect pentru zilele in care vrei sa ii rasfeti pe cei dragi - Tortul inghetat cu cafea.
Timp pregatire ingrediente: 15 min
Timp coacere: 15 min
Timp congelare: 2 h
Complexitate: scazut
Portii: 8
Ustensile necesare: forma de tort de silicon inalta, cu diametrul de aproximativ 20 cm, tava de cuptor in care sa incapa forma de silicon, mixer
Ingrediente pentru Tort inghetat cu cafea:
- 200 g biscuiti digestivi
- 75 g unt
- 500 ml frisca lichida
- 50 g zahar brun
- 3 oua
- 15 g cafea instant (sau bautura instand din cereale)
- 1 fiola esenta de rom
- gelatina pentru 500 ml de lichid (1 pliculet)
Tort inghetat cu cafea - preparare:
- Nu uitati sa o puneti din timp frisca lichida la frigider astfel incat sa aiba timp sa se raceasca intainte sa o bateti.
- Sfaramati bine 200 g de biscuitii digestivi. Cel mai usor este cu un robot de bucatarie, dar merge foarte bine sa ii puneti intr-o punga si sa ii sfaramati cu o sticla.
- Topiti 75 g de unt la Bain-Marie sau in cuptorul cu microunde si turnati-l peste biscuiti.
- Amestecati bine untul si biscuitii, iar compozitia rezultata intindeti-o uniform in forma de silicon.
- Asezati forma de silicon in tava de cuptor si coaceti blatul pentru 10 - 15 min la treapta 3 a cuptorului (apoximativ 170° C).
- Scoateti blatul de la cuptor si lasati-l sa se raceasca.
- In timp ce blatul se raceste preparati crema punand intr-o craticioara 200 ml frisca lichida, 15 g cafea instant, 50 g zahar brun si 3 oua, dupa care puneti craticioara la foc mic.
- Amestecati compozitia bine in timp ce este pe foc sa nu se formeze cocoloase.
- Cand compozitia ajunge aproximativ la temperatura de 70° C luati-o de pe foc, adaugati in ea gelatina si esenta de rom, amestecati putin si lasati-o sa se raceasca.
- Cand compozitia s-a racit bateti frisca ramasa si incorporati-o in crema.
- Turnati compozitia peste blat si dati-o la congelator pentru 2h.
Observatii, sfaturi:
- Tortul arata foarte bine atunci cand crema nu este omogena, ramanand astfel texturi si culori neuniforme.
- Puteti sa consumati acest tort dupa ce a stat 2h la congelator sau il puteti tine peste noapte, cu conditia sa il scoateti din congelator cu 45 - 50 de minute inainte sa il devorati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu