marți, 20 mai 2014

Cremsnit

Cremsnitul este o prajitura foarte apreciata de familia mea, asa ca am decis sa il fac in casa. Reteta de Cremsnit prezentata in continuare a fost un succes, dar trebuie sa recunosc insa ca abia din trei incercari am reusit sa ajung la reteta urmatoare...

cremsnit



Timp pregatire: 1h
Timp de asteptare: 12h
Complexitate: medie
Portii: 10 - 12

Ingrediente pentru Cremsnit:
  • 1 l lapte
  • 225 g faina alba
  • 200 g zahar brun
  • 6 oua
  • 200 g unt
  • 3 fiole de esenta de vanilie
  • blat de Cremsnit (sau aluat pentru foietaj congelat)
  • zahar vanilat pentru ornat

Cremsnit - preparare:
  1. Va recomand sa nu va chinuiti prea tare cu blatul cremsnitului. Cel mai bine este sa folositi un blat de cremsnit gata preparat pe care il gasiti in comert sau sa cumparati aluat de foietaj pe care sa il coaceti. Stiu ca niciuna dintre aceste variante nu este facuta in casa, dar asa scapati de mare bataie de cap.
  2. Daca nu folositi blat de cremsnit din comert mai intai coaceti aluatul de foietaj si lasati-l sa se raceasca.
  3. Cand terminati cu blatul puneti laptele, faina, zaharul, ouale si untul intr-o craticioara incapatoare.
  4. Amestecati compozitia astfel incat sa se omogenizeze si puneti-o pe foc mic sau la bain-marie amestecand in continuu pana cand se ingroasa avand grija sa nu faca cocoloase.
  5. Cand s-a ingrosat destul (asta depinde de preferintele fiecaruia) luati-o de pe foc si lasati-o sa se raceasca.
  6. Adaugati esenta de vanilie in crema si incorporati-o.
  7. Dupa ce se raceste crema crema asezati una dintre foile pe un blat, apoi turnati crema uniform si asezati deasupra cealalta foaie.
  8. Puneti pe Cremsnit ceva care sa il preseze usor si lasati-l la frigider pentru cel putin 12h. Dupa ce il scoateti de la frigider il puteti orna cu zahar pudra vanilat sau cu praf de scortisoara.


Observatii, sfaturi:
  • Cu cat tineti compozitia mai mult pe foc, cu atat se ingroasa mai tare. Aveti grija ca trebuie amestecat in continuu si nu va fi chiar usor odata ce incepe sa se ingoase.
  •  Eu intre blat gata preparat de cremsnit si aluat de foietaj prefer aluatul de foietaj. Mi se pare ca iese mult mai pufos si mai nesfaramicios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu