O reteta clasica de tort din Marea Britanie cu blat pufos si aroma puternica de cafea, umplut cu marmelada si crema de unt. Nucile din compozitia blatului ii dau o textura si o aroma foarte interesanta in combinatie cu aroma puternica de cafea. Perfect pentru zile de nastere, petreceri sau alte ocazii asemanatoare dar si pentru zilele in care ai chef de o prajitura delicioasa cu cafea.
Timp pregatire ingrediente: 20 min + asteptare sa se raceasca blaturile
Timp coacere blaturi: 20 - 25 min
Timp coacere miez de nuca: 10 - 15 min
Complexitate: medie
Portii: 12 - 16
Ustensile necesare: una sau doua tavi de tort, mixer, hartie de copt daca nu folositi tavi de silicon
Ingrediente pentru Tort cu cafea si nuci:
pentru blaturi
- 250 g unt
- 150 g zahar brun
- 250 g faina
- 5 oua
- 5 lingurite de cafea instant dizolvate in putina apa calda
- 100 g miez de nuca
- putina sare
- un pliculet de praf de copt
pentru crema
- 200 g unt la temperatura camerei
- 160 g zahar pudra
- 2 lingurite de cafea instant dizolvate in putina apa calda
- 100 - 150 g marmelada (sau gem de caise)
- cateva boabe de cafea pentru ornare
Tort cu cafea si nuci - preparare:
- Mai intai puneti nucile la cuptor la focul cel mai mic(treapta 1), lasati-le sa se usuce putin, cam 10 -15 min, si sa isi intensifice gustul, iar in acest timp puteti pregati ingredientele (pas optional)
- Dupa ce terminati cu nucile incalziti cuptorul la treapta 4 (aproximativ 180°C)
- Tapetati doua tavi cu hartie de copt. Daca aveti o singura tava puteti sa coaceti cele doua blaturi pe rand.
- Mixati untul si zaharul intr-un vas cu un mixer
- Adaugati unul cate unul ouale si incorporati-le, adaugati cafeaua instant dizolvata in putina apa fierbine si apoi faina, sarea si praful de copt si mixati pana cand obtineti un aluat omogen
- La sfarsit adaugati miezul de nuca taiat bucati mici si mai amestecati putin. Pastrati cateva jumatati de miez de nuca pentru a orna tortul la sfarsit.
- Impartiti aluatul egal intre cele doua tavi tapetate cu hartie de copt si dati-le la cuptor pentru 20-25 min impreuna sau separat daca nu va permite cuptorul.
- Lasati blaturile sa se raceasca si apoi puteit prepara crema de cafea
- Prepararea cremei este foarte simpla: mixati untul la temperatura camerei cu zaharul pudra si cafeaua instant dizolvata in putina apa fierbinte.
- La ornarea tortului intindeti mai intai marmelada pe un blat, apoi intindeti cam jumatate din crema peste marmelada, acoperind tot blatul.
- Puneti al doilea blat peste primul si intindeti peste el restul de crema de cafea.
- La sfarsit ornati tortul cu miezul de nuca ramas si cateva boabe de cafea.
Observatii:
- Pentru tortul din poze eu am folosit jumatate faina alba si jumatate faina neagra.
- Daca doriti sa faceti un tort mai mic decat cel care rezulta din cantitatile date puteti sa faceti blaturile din 175 g faina, 100 g zahar, 175 g unt, 3 oua si cantitati proportionale de cafea instant si nuci. Din aceste cantitati va iese un tort tocmai bun cu diametrul de 18 cm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu