marți, 15 aprilie 2014

Tort cu cafea si nuci

O reteta clasica de tort din Marea Britanie cu blat pufos si aroma puternica de cafea, umplut cu marmelada si crema de unt. Nucile din compozitia blatului ii dau o textura si o aroma foarte interesanta in combinatie cu aroma puternica de cafea. Perfect pentru zile de nastere, petreceri sau alte ocazii asemanatoare dar si pentru zilele in care ai chef de o prajitura delicioasa cu cafea.


tort nuci crema pufoasa cafea



Timp pregatire ingrediente: 20 min + asteptare sa se raceasca blaturile
Timp coacere blaturi: 20 - 25 min
Timp coacere miez de nuca: 10 - 15 min
Complexitate: medie
Portii: 12 - 16
Ustensile necesare: una sau doua tavi de tort, mixer, hartie de copt daca nu folositi tavi de silicon

Ingrediente pentru Tort cu cafea si nuci:
pentru blaturi
  • 250 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 250 g faina
  • 5 oua
  • 5 lingurite de cafea instant dizolvate in putina apa calda
  • 100 g miez de nuca
  • putina sare
  • un pliculet de praf de copt


pentru crema
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 160 g zahar pudra
  • 2 lingurite de cafea instant dizolvate in putina apa calda
  • 100 - 150 g marmelada (sau gem de caise) 
  • cateva boabe de cafea pentru ornare


Tort cu cafea si nuci - preparare:

  1. Mai intai puneti nucile la cuptor la focul cel mai mic(treapta 1), lasati-le sa se usuce putin, cam 10 -15 min, si sa isi intensifice gustul, iar in acest timp puteti pregati ingredientele (pas optional)
  2. Dupa ce terminati cu nucile incalziti cuptorul la treapta 4 (aproximativ 180°C)
  3. Tapetati doua tavi cu hartie de copt. Daca aveti o singura tava puteti sa coaceti cele doua blaturi pe rand.
  4. Mixati untul si zaharul intr-un vas cu un mixer
  5. Adaugati unul cate unul ouale si incorporati-le, adaugati cafeaua instant dizolvata in putina apa fierbine si apoi faina, sarea si praful de copt si mixati pana cand obtineti un aluat omogen
  6. La sfarsit adaugati miezul de nuca taiat bucati mici si mai amestecati putin. Pastrati cateva jumatati de miez de nuca pentru a orna tortul la sfarsit.
  7. Impartiti aluatul egal intre cele doua tavi tapetate cu hartie de copt si dati-le la cuptor pentru 20-25 min impreuna sau separat daca nu va permite cuptorul.
  8. Lasati blaturile sa se raceasca si apoi puteit prepara crema de cafea
  9. Prepararea cremei este foarte simpla: mixati untul la temperatura camerei cu zaharul pudra si cafeaua instant dizolvata in putina apa fierbinte.
  10. La ornarea tortului intindeti mai intai marmelada pe un blat, apoi intindeti cam jumatate din crema peste marmelada, acoperind tot blatul.
  11. Puneti al doilea blat peste primul si intindeti peste el restul de crema de cafea.
  12. La sfarsit ornati tortul cu miezul de nuca ramas si cateva boabe de cafea.


Observatii:

  • Pentru tortul din poze eu am folosit jumatate faina alba si jumatate faina neagra.
  • Daca doriti sa faceti un tort mai mic decat cel care rezulta din cantitatile date puteti sa faceti blaturile din 175 g faina, 100 g zahar, 175 g unt, 3 oua si cantitati proportionale de cafea instant si nuci. Din aceste cantitati va iese un tort tocmai bun cu diametrul de 18 cm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu