marți, 22 aprilie 2014

Guacamole

Un sos cu o istorie lunga - se pare ca inca de pe vremea aztecilor se faceau diverse forme ale acestui sos, Guacamole. Avand in vedere ca a reusit sa dobandeasca asa o istorie lunga, este clar ca gustul si versatilitate acestui sos sunt de neintrecut. Baza acestui sos este fructul de avocado, o sursa foarte buna de grasimi, in special grasimi monosaturate, care inlocuieste foarte bine grasimile de origine animala.


guacamole sos avocado




Timp pregatire: 10 min
Complexitate: scazuta
Portii: 4
Ustensile necesare: mojar si pistil

Ingrediente pentru Guacamole:
  • 1 avocado bine copt
  • 1 catel de usturoi
  • 15 ml ulei de masline (o lingura)
  • 30 ml zeama de lamaie (o jumatate de lamaie stoarsa)
  • cateva boabe de coriandru
  • un praf de sare
  • piper proaspat macinat
  • (optional) fulgi de ardei iute

Guacamole - preparare:
  1. Se freaca catelul de usturoi in mojar cu un praf de sare
  2. Dupa ce usturoiul devine pasta se adauga bobitele de coriandru si se piseaza bine.
  3. Se curata avocado-ul, se taie bucati si se adauga peste usturoi impreuna cu uleiul de masline si zeama de lamaie.
  4. Se paseaza si se amesteca pana cand compozitia se incheaga.
  5. La sfarsit se macina piper peste Guacamole si este gata de servire.

Observatii: 
  • Guacamole se poate devora tartinat pe paine (de preferat prajita), ca sos pentru salate, tortilla sau paste. Este delicios in oricare dintre aceste combinatii.
  • Daca vreti sa il folositi ca sos pentru paste trebuie sa faceti o cantitate ceva mai mare, de cel putin doua sau de trei ori mare decat cea descrisa.
  • Pe langa ingredientele descrise se pot folosi multe altele in prepararea acestui sos, ca de exemplu: rosii, iaurt, ceapa, etc.
  • Ca sa iasa acest sos este foarte important ca avocado-ul din care il faceti sa fie foarte copt! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu