O aroma cunoscuta, cea de orez cu lapte, dar o textura noua pentru acest deliciu savuros - Budinca de orez. Multitudinea de texturi: orezul ferm, crusta rumenita si "umplutura" cremoasa dau gustul deosebit al acestui desert care merge savurat la fel de bine cald sau rece.
Timp de fierbere: 20 min
Timp coacere: 40 - 50 min
Complexitate: medie
Portii: 8 - 10
Ustensile necesare: tava de cuptor, mixer
Ingrediente pentru Budinca de orez:
- 300 g orez alb
- 1.5 l lapte
- 75 g zahar brun
- 450 ml frisca lichida
- 5 oua
- 1 fiola esenta de vanilie
Budinca de orez - preparare:
- Puneti intr-o craticioara incapatoare lapte la fiert.
- Adaugati in lapte orezul si zaharul.
- Cand laptele incepe sa fiarba dati focul mic si lasati-l sa fiarba 20 min. amestecand din cand in cand, ca sa nu se nu se lipeasca orezul de craticioara. Pana aici seamana foarte mult cu reteta de orez cu lapte.
- Cand orezul a fiert luati craticioara de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin (eventual in apa rece sa mearga mai repede).
- Acesta este momentul in care puteti sa dati drumul la cuptor la treapta 3 (aproximativ 170°C).
- In timp ce laptele si orezul se racesc separati ouale si bateti albusurile spuma.
- Cand laptele si orezul se racesc putin adaugati frisca, galbenusurile si esenta de vanilie si incorporati-le.
- La sfarsit adaugati spuma de albusuri si incorporati-o prin rasturnare in compozitie.
- Turnati compozitia intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
- Dati tava la cuptor pentru 40 - 50 min, pana cand prinde o crusta rumenita.
- De preferat este sa o mancati dupa cateva ore de stat la frigider, dar nimeni nu va impiedica sa o devorati dupa ce se racoreste putin.
Observatii:
- Budinca de orez este foarte buna daca o serviti cu fructe sau cu un praf de scortisoara presarat deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu