marți, 11 martie 2014

Budinca de orez

O aroma cunoscuta, cea de orez cu lapte, dar o textura noua pentru acest deliciu savuros - Budinca de orez. Multitudinea de texturi: orezul ferm, crusta rumenita si "umplutura" cremoasa dau gustul deosebit al acestui desert care merge savurat la fel de bine cald sau rece.


budinca orez dulce

Timp de fierbere: 20 min
Timp coacere: 40 - 50 min
Complexitate: medie
Portii: 8 - 10
Ustensile necesare: tava de cuptor, mixer

Ingrediente pentru Budinca de orez:
  • 300 g orez alb
  • 1.5 l lapte
  • 75 g zahar brun
  • 450 ml frisca lichida
  • 5 oua
  • 1 fiola esenta de vanilie

Budinca de orez - preparare:
  1. Puneti intr-o craticioara incapatoare lapte la fiert.
  2. Adaugati in lapte orezul si zaharul.
  3. Cand laptele incepe sa fiarba dati focul mic si lasati-l sa fiarba 20 min. amestecand din cand in cand, ca sa nu se nu se lipeasca orezul de craticioara. Pana aici seamana foarte mult cu reteta de orez cu lapte.
  4. Cand orezul a fiert luati craticioara de pe foc si lasati-o sa se raceasca putin (eventual in apa rece sa mearga mai repede).
  5. Acesta este momentul in care puteti sa dati drumul la cuptor la treapta 3 (aproximativ 170°C).
  6. In timp ce laptele si orezul se racesc separati ouale si bateti albusurile spuma.
  7. Cand laptele si orezul se racesc  putin adaugati frisca, galbenusurile si esenta de vanilie si incorporati-le.
  8. La sfarsit adaugati spuma de albusuri si incorporati-o prin rasturnare in compozitie.
  9. Turnati compozitia intr-o tava de cuptor tapetata cu hartie de copt.
  10. Dati tava la cuptor pentru 40 - 50 min, pana cand prinde o crusta rumenita.
  11. De preferat este sa o mancati dupa cateva ore de stat la frigider, dar nimeni nu va impiedica sa o devorati dupa ce se racoreste putin.


Observatii: 
  • Budinca de orez este foarte buna daca o serviti cu fructe sau cu un praf de scortisoara presarat deasupra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu